A Munkácsy Horgász Egyesület rövid bemutatása, története

Munkácsy HE

       Több mint húsz évvel ezelőtt, 1986-ban alakult meg a Munkácsy Horgász Egyesület (MHE) azzal a céllal, hogy igényes szórakozási lehetőséget biztosítson a környék horgászainak egy szervezett és összehangoltan működő horgász szervezet keretein belül. Az egyesület célja: a horgászat törvényes feltételeit vállaló tagjai horgászérdekeinek képviselete, az egyesületi tagságból származó jogok érvényesítése és kedvező horgászlehetőségek biztosítása, folyamatos bővítése valamint a horgászsport fejlesztése, népszerűsítése. Szervezetünk megalakulásától kezdve az MHE alapszabályában rögzítettek szerint dolgozik és az 1946 óta létező MOHOSZ (Magyar Országos Horgász Szövetség) és a KHESZ (Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége) hivatalosan bejegyzett tagegyesületeként tevékenykedik. Kérjük tagjainkat és minden kedves látogatónkat fegyelmi szabályzatunk, rendszabályaink, valamint az általános Horgászati-halászati törvény és a horgászetika szabályainak követésére és tiszteletben tartására.


       A szervezet hivatalos horgászvize - a Munkácsy-tó - a Gyula I. bányatelek elnevezésű homokbányászati céllal, a Munkácsy MgTsz. által létrehozott bányató (14 ha) (+ 4 ha környező partszakasz), mely Gyula városától hét kilométerre fekszik dél felé, közvetlenül az Elek város felé vezető műút mellett. A horgászvíz jelentős vonzáskörrel rendelkezik, tagjaink egész Békés megye területéről megtalálják itt szórakozási lehetőségeiket.

       A tóban a kezdetek óta aktív halgazdálkodás folyik, rendszeres telepítésekkel, így a természetes szaporulattal együtt a tó halállománya igen jelentős, melyek közül is - nagy számukat tekintve - a pontyfélék uralják a vizet. A rengeteg pontyféle mellett jellemzően nagy sokféleséggel más halfajok is jelen vannak a tóban, így lehetősége nyílhat minden itt horgászónak a legváltozatosabb horgásztechnikák kipróbálására, finomítására: a nagyszámú békés hal mellett igen sok ragadozó is jelen van (harcsa, csuka, sügér, süllő), valamint néhány ritkább faj is megtalálható itt. A Munkácsy-tavi halak horgászati tilalmi időszakai (a rövid ideiglenes tilalmi szakaszokon kívül, pl. telepítések után) és méretkorlátozásai az országos minta szerint alakulnak ().


       Az alapításkor csupán 37 fős tömörülés mára a kétszáz főt is meghaladó tagszámú horgász egyesületté fejlődött. Az egyesület fontos feladatának tekinti az utánpótlás, az újabb és újabb horgászgenerációk felnevelését, szakmai támogatását, versenylehetőségeinek biztosítását, mivel alapvetően fontosnak tartjuk a horgászmozgalom hagyományainak megőrzését és továbbvitelét. Az egyesület folyamatosan szervez horgászversenyeket a tavon.


       Amennyiben felkeltettük érdeklődését, látogasson el hozzánk, győződjön meg személyesen a honlapon leírtakról, a horgászati-, pihenési lehetőségekről, legyen visszatérő vendégünk!